Library‎ > ‎Book reviews‎ > ‎

Dekker, K. en F. van Essen, 2014. De Nederlandse Poolexpeditie van 1882-1883. Overwintering op een IJsschots

posted 18 Nov 2014, 03:17 by Historie van de Oceanografie Club   [ updated 18 Nov 2014, 03:51 ]

Dekker, K. en F. van Essen, 2014. De Nederlandse Poolexpeditie van 1882-1883. Overwintering op een IJsschots. KNNV Uitgeverij, Zeist. 199 pp.

Van de zomer 1882 tot de herfst 1883 vond het (eerste) Internationale Pooljaar plaats, een poging om door een gecoördineerde aanpak een aantal problemen rond de geofysica van het poolgebied op te lossen. Het ging daarbij vooral om de meteorologie en het aardmagnetisme, maar ook oceanografie kreeg daarbij een plaats. Nederland nam daarin deel (zij het na lange aarzeling van de overheid), met als doel een overwinteringsbasis aan de mond van de Jenissei rivier. Expeditieleider was Maurits Snellen, directeur van het KNMI. Tijdens de vaartocht daarheen raakte het expeditieschip, de Varna , vast in het ijs van de Kara Zee, zodat uiteindelijk het waarnemingsprogramma, zo goed en kwaad als het ging, vanaf een ijsschots moest worden verricht.

In dit boek worden de lotgevallen van deze onderneming in een zestal hoofdstuk­ken verteld, met daartussen korte besprekingen van bijzonderheden rond de opzet en uitvoering van het pooljaar en van de Nederlandse bijdrage, en gegevens over de deelnemers. Vooral de beschrijving van problemen nadat de Varna vastraakt, en uiteindelijk onder de ijsdruk vergaat, en van de bewonderenswaardige  manier waarop de problemen werden opgelost zijn interessante lectuur, evenals die van de terugtocht met sloepen en sleden naar de bewoonde wereld (in het Opperlands bekend als “Snellens Poolloop”).

Het is zeker een goede zaak dat met deze onderneming deze gebeurtenissen voor een breder publiek toegankelijk zijn gemaakt.

Leo Otto
ą
Historie van de Oceanografie Club,
18 Nov 2014, 03:17
Comments