The Original‎ > ‎

Naturwissenschaftliche Übungen in der Kajüte - 1885

posted 19 Feb 2011, 05:38 by Historie van de Oceanografie Club   [ updated 18 Nov 2014, 03:36 ]
Wörishöffer, S., 1885 . Das Naturforscherschiff oder Fahrt der jungen Hamburger mit der Hammonia nach den Besitzungen ihres Vaters in der Südsee (3e Aufl.) von Belhagen & Klasing, Bielefeld, pp. 464.[klik voor groter beeld]
 
Dit is een boek dat – ondanks de titel – niet over een onderzoeksschip gaat. Het is een traditioneel avonturenboek uit het einde van de 19e eeuw, vol met wilden, gevaarlijke dieren en met de hoofdpersoon, uiteraard, als held. Toch is er ruimte voor een beetje marien biologisch onderzoek, getuige de titelplaat met een beeld van de natuurwetenschappelijke bezigheden in de kajuit (in de tekst o.a. de beschrijving van een lichtgevend kreeftje), en platen van het vissen met een sleepnet en de vangst van een bijna mens-grote inktvis.

Reden voor plaatsing in deze ‘ad HOC’ is de zeer sterke overeenkomst van de getoonde titelplaat met het zoölogisch laboratorium aan boord van HMS Challenger (zie figuren). De tekenaar heeft slechts weinig veranderd: er zijn personen toegevoegd en het oorspronkelijk oblong formaat is nu staand gemaakt, met slechts kleine afsnijdingen aan beide zijden.

Sophie Wörishöffer (geboren Andresen, 1838-1890), was een populair schrijfster van avonturenboeken voor de jeugd. De uitgever vond dat het de verkoop van jongensboeken zou schaden als bekend werd dat de schrijver een vrouw was, en dus werd – zeker in de begintijd – de voornaam van de schrijfster niet bekend gemaakt. De 1e druk van dit boek is uit 1880 en er zouden vele herdrukken volgen, de laatste in 2009!
 
Kees Kramer
Comments