Vanaf het midden van de 19e eeuw was het voor de gegoede burgerij in Engeland die nabij de kust woonde gebruik om in de vrije tijd aan het strand en in ‘ rock pools’ op zoek te gaan naar zeeleven (‘Wonders of the Sea’). De planten en dieren werden verzameld en indien mogelijk in leven gehouden, geholpen bijvoorbeeld door instructies van Gosse (1854) and Wood (1857) 4. Een andere optie was het aanleggen van een herbarium van gedroogde mariene algen.
Kees Kramer[klik voor groter beeld]
Het album in oblong formaat (22x13.5 cm), waar de pagina op het voorblad uit komt, heeft op het voorblad de titel ‘Seaweeds from the Isle of Wight’ en voorzag aan de behoefte om een klein herbarium in te richten. Blijkens de inscripties (titelblad, verso) heeft de Nederlandse ‘Sophie Six’ het lege album gekocht in 1874 (in Ventnor, aan de zuidkust van Wight) en haar vondsten - na drogen - ingeplakt. De wetenschappelijke namen zijn in een contemparain handschrift toegevoegd. Wellicht heeft zij hulp gehad van de in die tijd uitgekomen handleidingen, zoals die van Hibberd (1872) en Grattann (1873). Alle 10 bladen zijn gevuld met 2-5 soorten per blad, waarbij enkele soorten (bijvoorbeeld het Iers mos, Chondrus crispus) meerdere malen voorkomen.
Een tweede insctiptie geeft aan dat ‘Jan Six’ in 1903 wellicht met het album is verder gegaan, al zijn alle speciesnamen in hetzelfde handschrift. Referenties:
|
The Original >