HOCdocs‎ > ‎Equipment‎ > ‎

Waterscheppers van Marcet

posted 28 Sept 2009, 12:38 by Historie van de Oceanografie Club   [ updated 2 Nov 2011, 01:47 ]

In de linker figuur is een van de eerste waterscheppers weergegeven, die van Alexander Marcet uit 1818. Bij andere waterscheppers was het probleem dat de afsluiting te wensen overliet en er bij het ophalen kans was op uitwisseling van het monster met de omgeving. Bij dit ontwerp werd de waterschepper gesloten door de waterdruk op de luikjes bij het ophalen. Het bovenste luikje in het ontwerp van Marcet werd na sluiting geborgd.

Een tweede, verbeterde versie staat in de figuur rechts. Deze is met name interessant doordat de basis principes van een goede waterschepper, zoals ook nog heden ten dage in gebruik, reeds aanwezig waren: de mogelijkheid de waternemer geopend te laten zakken, een goede doorstroming, en een mechanisch sluitmechanisme dat wordt aangestuurd door een valgewicht of, voor het nemen van bodemwatermonsters, doordat het gewicht w de bodem raakt. 

 
[klik voor groter beeld]

Literatuur:

  • Marcet, A., 1819. On the specific gravity, and and temperatures of seawaters, indifferent parts of the ocean, and in particular seas; with some accounts of their saline contents. Phil.Trans.Roy.Soc. London, 109: 161-208 (plates XI, XII)
  • McConnell, A., 1982. No sea too deep. The history of oceanographic instruments. Adam Hilger, Bristol, p 43-44.

Kees Kramer

Comments